Vughtse Culturele Prijs 2009 Recensie

HARMONIE KUNST EN VRIENDSCHAP SAMEN MET MUSICAL INTERMEZZO

EEN GOUDEN COMBINATIE

De uitreiking van de Vughtse Culturele Prijs 2009 op afgelopen vrijdag 20 november bracht een afwisselend programma met zich mee. Hier ontstond een gouden combinatie, die tussen succesvolle harmonie en swingende zanggroep. Een initiatief dat zeker herhaald moet worden.
Door Maarten Kroese


Kosten noch moeite waren gespaard om het publiek een leuke avond te bezorgen. Theatervereniging Vught – winnaar van de prijs in 1999 – beet de spits af met een sketch over de stemprocedure voor de Vughtse Culturele prijs. Tonpraoter Maarten van Brug kletste in Brabants dialect een halfuurtje over zijn golfhobby. Tientallen woordspelingen – waarvan sommige inderdaad leuk gevonden – konden wat mij betreft de zwakke opbouw van zijn betoog niet voldoende maskeren. Daarna was de jeugd aan de beurt: de Maurick Dance Company, een dansgroep van het Maurick College onder leiding van Hanneke Berghout. Het enthousiasme spatte er af. Leuke meiden met een frisse uitstraling. Jammer dat jongens zelden aan zoiets meedoen. Hoogtepunt in het optreden vond ik trouwens de zelf ontworpen solodans van Sophie Akerboom – een van de trainsters van de Company. Net een tikje interessanter dan die groepschoreografieën, hoe verfrissend ook.
uitreiking


De zanggroep Musical Intermezzo draait al heel wat jaartjes mee. Dat is goed te horen en te zien. Met een gelikte instrumentale begeleiding, goedlopende vocale stemvoeringen, goed doordachte bewegingen en gelijkmatige stemmen zetten ze overtuigende show neer. Hun hommage aan de winnaar was tekstueel wat flauw maar viel in goede aarde bij het publiek. Na hun optreden zat de stemming er in. De uitreiking van de prijs kon beginnen. Het hele bestuur van Kunst en Vriendschap werd op het podium gehaald. Wethouder Teulings bood voorzitter Martin van Esch een replica aan van de hoofdvorm van het kunstwerk  ‘De Verbeelding’ van Ton Buijnsters en een geldbedrag van 500 euro.
conclusie


In de pauze sprak ik even met Henk Smeets in zijn functie als jurylid van de Vughtse Culturele Prijs. De beslissing was niet eenvoudig geweest. De tien kandidaten voor de prijs waren geanalyseerd op aspecten als de waarde op de langere duur voor de Vughtse cultuur, aandacht voor de jeugd, kwaliteit en vernieuwing van het programma. Op sommige punten scoorden anderen beter dan Kunst en Vriendschap. Maar de totale optelsom van punten wees een duidelijke winnaar aan. Opvallend is dat ook de publieksjury tot de zelfde conclusie is gekomen.


combinatie
Na de pauze was het de beurt aan de winnaar. Het orkest mocht eerst alleen schitteren. Daarna werd tot ieders verrassing wederom Musical Intermezzo aangekondigd, ‘omdat het zo jammer voor ze was dat ze tweede waren geworden.’. Vocale solisten met een groot harmonieorkest, het is een gouden combinatie. Het lijkt een voor de hand liggende keuze om met elkaar samen te werken en ik hoop dan ook dat het niet de eerste en laatste keer was. Complimenten!